Roars Blogg

Endelig skal jeg begynne å redigere videofilmene mine (2011-06-09)
(De som har ligget for i påvente av tid, plass, ny skjerm, oppgradert maskin, og...)
Jeg har investert i Pinnacle Studio HD v15, har oppgradert med ny monitor (Samsung 23"), har nok plass i den stasjonære (2,5TB), har investert i en ny ekstern harddisk (WD Passport Essential 1TB USB 3.0) for lagring av ferdig film, har råfilmene liggende på en ekstern WD MyBook som backup, nytt kamera (Nikon P7000) med HD filmopptak (720p) og flott resultat - og så har jeg kun en Pentium 4 i PCen! Bråstopp! Altfor treg PC for å redigere HD-film! Filmene vises flott i Media Player, men redigering krever mye større ressurser.
Så det betyr bråstopp og investering i ny stasjonær PC, fordi redigering av bilder og film på en bærbar er dødfødt i utgangspunktet - med 850GB råfilm og bilder blir kort og godt harddisken for liten. I tillegg lønner det seg å legge arbeidsoråde og råfilm på hver sin harddisk med hver sin kontroller for å øke overføringshastigheten, og da blir det ikke plass i den bærbare.
Men det er ikke bare å kjøpe stasjonær-PC heller, for du trenger en rask prosessor, et godt, om ikke top-of-the-line videokort, plass til ekstra interne harddisker, og gjerne en USB 3.0 (superspeed) port eller to. Så du trenger et "tower", de små stasjonær-PCene mange leverer nå har ikke plass til ekstra harddisker. Og da blir utvalget begrenset.
Jeg har i utgangspunktet sagt Intel Core i7 eller lignende. Det er mulig at en i3 vil være nok, men hvem vet hvilke videoformat som vil gjelde om 3-4 år? Jeg vurderte også en SSD (Solid State Disk) på 160GB, men følte at det var "kjekt å ha", men betyr lite for min bruk. Og prisen er fortsatt høy. Men senere kan kanskje PCen oppgraderes med en rimelig SSD.
Hva har en så å velge mellom? Acer og HP lager fortsatt heftige stasjonære, og valget falt først på en Acer Predator G3600 til 8495,-. Bestilt. Ubekreftet levering om tre uker. Tilsvarende maskin, med noen små forskjeller fra HP (HP Pavilion Elite HPE-530sc) på tilbud for 8490,-. Leveranse umiddelbart. Den første bestillingen ble kansellert og HP blir det. Jeg har ikke all verdens erfaring med HP fra tidligere, med vanskelig oppgradering, masse "bundlet" programvare og trege maskiner, men denne ser faktisk ganske bra ut.
Så gjenstår bare redigeringsjobben, det er jo ikke sikkert at jeg er en flink "klipper", men det må familien bedømme.
©Roar Vinje 2011